Últimes activitats

Carme Torras Genís: Robots i ètica.

Conferència, divendres 22 d'octubre de 2018, a 2 quarts de 8 del vespre, a l'auditori de la Fundació Antiga Caixa Manlleu, Rbla. de l'Hospital 11, Vic. A càrrec de Carme Torras Genís, doctora en Informàtica i professora d'investigació a l'Institut de Robòtica (CSIC-UPC). Acte introduït per Àngel Amargant. Presentació de la conferenciant i moderació del col·loqui a càrrec de Ramon Gabarrós.

Acte en col·laboració amb el Festival Protesta. També s’hi van projectar dos curts metratges.

La invenció d’Internet i la irrupció dels telèfons mòbils han propiciat l’aparició de les xarxes socials, un fenomen difícil de preveure fa tan sols un parell de dècades. Com tampoc no ho era que els robots sortissin de l’àmbit estrictament laboral per donar pas als anomenats robots socials, que cada vegada veurem més en entorns quotidians: assistint a discapacitats i persones grans, fent de recepcionistes o dependents en centres comercials, com a guies en fires i museus i, fins i tot, exercint de mainaderes o mestres de reforç. Aquesta creixent interacció amb màquines en el dia a dia permet la recollida massiva de dades personals que, juntament amb els potents algorismes d’aprenentatge que s’estan desenvolupant, fa indispensable establir criteris ètics i fomentar l’esperit crític. En aquesta conferència es va exposà, de manera planera, l’estat actual de la recerca en robòtica i intel·ligència artificial i els dilemes ètics que ja suggereix la conferenciant en la seva darrera novel·la Enxarxats (2017) en què narra una història inquietant sobre les possibilitats d’aquestes noves tecnologies i les responsabilitats que comporta la nostra constant interacció a les xarxes.

Carme Torras i Genís és doctora en Informàtica i professora d’Investigació a l’Institut de Robòtica (CSIC-UPC), on lidera un grup de recerca dedicat a la robòtica assistencial i col·laborativa. Ha estat guardonada amb diferents premis i està convençuda que la ciència ficció pot ajudar a promoure l’ètica en la robòtica i les noves tecnologies com podem comprovar en les seves novel·les La mutació sentimental (2008), premis Pedrolo i Ictineu, traduïda a l’anglès i publicada en aquesta llengua el 2018, i Enxarxats (2017) esmentada abans. Es pot trobar més informació sobre la seva obra a http://www.iri.upc.edu/peopl/torras.

 

Filmació de l’Acte

 

Hi ha una galeria fotogràfica. Cliqueu aquí per accedir-hi

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

*